onsdag 22 september 2010

Dill- och ostbröd

Ger 2 bröd

5 dl ljummet vatten
1 pkt jäst
2 tsk salt
1 liter vetemjöl
3 dl dinkelmjöl
2 dl finskuren dill
50 g rumsvarmt smör
3 dl riven ost, gäna extralagrad prästost

1. Blanda vatten, smulad jäst, salt, vetemjöl och dinkelmjöl i en bunke. Arbeta ihop degen för hand i 10 minuter eller i maskin i 5. Jäs under bakduk i 40 minuter.
2. Blanda dill och smör.
3. Kavla ut degen på ett lätt mjölat underlag till en 1/2 cm tjock platta, ca 45 x 35 cm. Bred på dillsmöret. Strö över osten. Rulla ihop degen från långsidan. Tvinna rullen lite.
4. Dela degrullen i 3 bitar och lägg på en plåt med bakpapper. Klipp några jack i varje rulle. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 225 grader.
6. Grädda i nedre delen av ugnen 25-30 minuter. Låt svalna på galler.


Detta brödet är från Buffé nr 9 2010.
Jag hade Västerbottenost i och det blev smaskigt. Just nu står en ny sats på jäsning och denna gång har jag haft oregano, skinka och Camembert i. Ena halvan hade jag bara smör i åt barnen. De gillade inte brödet med dill och ost. Vi får se om enbart smör faller dem bättre i smaken.

Inga kommentarer: