fredag 2 augusti 2013

LCHF, lågkolhydratskost, GI, Paelo, Stenålderskost

Jag är ofta ganska tyst om hur och vad jag äter. Det är för att många fortfarande har det inrotat att man ska äta lite fett och i stället äta light-produkter och att man löper stor risk att dö av fett. Light-produkter som för övrigt är fulla i tillsatser - det måste ju vara skitnyttigt för oss!

Det började egentligen med att jag ville utrota glutamaten ur vår mat. Glutamat som är en smakförstärkare och vilken sägs bl.a. ge hyperaktiva barn. Jag tycker verkligen att det är en helt onödig tillsats. Använder man så dåliga råvaror så man måste tillsätta smakförstärkare, väljer jag hellre något annat. Jag finner ingen anledning till att stoppa i mig dålig mat, om annat finns att tillgå (och det gör det). När jag började scanna innehållsförteckningarna efter ordet glutamat/natruimglutamat/E621 insåg jag verkligen hur mycket SKIT som stoppas i vår mat idag. Jag har skrivit förut om alla hyllmeter med bröd och deras lika långa innehållsförteckningar och om vanlig smörgåsskinka. Jag trodde i min enfald att smörgåsskinka bestod av grisrumpa och kryddor - men ack vad jag bedrog mig. Där stoppas det i både det ena och det andra. Gärna en hel del socker av olika slag, glutamat kan förekomma, konserveringsmedel av olika slag, surhetsreglerande medel osv, osv. Till på köpet finns den där, som jag tycker, otäcka pressade skinkan. Nej, helmuskel letar jag alltid efter och köper inget annat. Jämför själv får du se...

Hur som helst insåg jag att jag vill själv bestämma vad som ska vara i min/vår mat! Jag köper sällan annat än rena råvaror. Korv är ett undantag, för jag ställer mig inte och stoppar den själv. Däremot ser jag till att det är en korv med hög kötthalt i och blev här om dagen jätteglad då jag hittade kokkorv med 73% kötthalt i. Sådan korv brukar oftast ligga på runt 50%. Hot Dogs ligger på 34% tror jag.

Ju mer jag läser i ämnet, desto säkrare är jag på min sak och om du är intresserad finns ett exemplar av Matrevulotionen här hos mig att låna. En mycket bra bok som faktiskt tar upp ny forskning och studier i ämnet och även en förklaring till varför vi har de kostråd vi har idag. Det finns faktiskt inga statistiskt säkerställda studier som visar att mättat fett är skadligt för oss. Och jag tycker egentligen att det är ganska enkelt - kolhydrater bryts ner till enklare sockerarter i vår kropp, vilket höjer blodsockret, ett höjt blodsocker ger ett ökat insulinpåslag (detta vet vi ju sedan förut). Vad jag dock inte visste var att insulin är ett fettinlagrande hormon. Och här blir matematiken väldigt enkel tycker jag. Mycket kolhydrater = mycket socker = högt blodsocker = mycket insulin = kroppen lagrar fett. Det är ju faktiskt på senare år (sedan lågfettkosten kom) som befolkningens vikt ökat. Med ökad vikt kommer välfärdssjukdommar som hjärtproblem, diabetes, stroke osv. Och att ett blodsocker som åker bergochdalbana inte är bra är också gammal kunskap. Det är ju faktiskt rätt illa att människor med diabetes rekommenderas en kost rik på kolhydrater, vilka ÖKAR blodsockret, som i sin tur sedan ska medicineras ner. Vilka vinner på detta då? Inte diabetikerna i alla fall...

Jag tror att många tror sig veta att LCHF är en kost där man groffar smör, bacon och ägg och sköljer ner det med grädde. Men de som faktiskt är lite mer insatta/pålästa vet att så är inte fallet. Det handlar om bra råvaror och att fett inte är farligt- that´s it! Sen kommer ofta frågan om vad man får och inte får äta, men det finns ju inget sådant. Allt beror ju på just dig. Ska du ner i vikt är det så få kolhydrater som möjligt som gäller, vill du bara må bra äter du som du vill. Men en bra regel att följa är att helt utesluta vitt mjöl och socker. På det kommer du långt. I övrigt innehåller rotfrukter mer kolhydrater än ovanjord-grönsaker. Och DU bestämmer hur DU och DIN kropp vill äta. Det finns begrepp som fakir, strikt och liberal LCHF, beroende på hur mycket kolhydrater du äter under en dag.

Det har skrivits om många som följt en ren kost (clean eating är ett bergrepp som ofta förekommer) och som fått återställda blodfetter, sänkt blodtryck, sänkt medicinering av insulin, minskning eller av eller helt försvunnen värk och det självklara viktnedgång.

Det där med blodfetter är en fråga i sig, som jag fortfarande håller på att försöka förstå mig på. Men i det stora hela beror kolesterolhysterin på en forskare på 50-talet (hör ni, vi lever fortfarande efter 60 år gammal forskning) som trodde sig ha funnit ett samband mellan högt kolesterol och högt fettintag och sedan hjärtsjukdom. De studier han sedan gjorde var inte med dagens mått speciellt säkra och han valde dessutom ut de resultat han tyckte passade in i hans teori. Man kunde under denna tid också se att det spelade roll hur värdena mellan det goda och det onda kolesterolet var fördelade, men det var en lång och kostsam process att ta fram dessa värden, så forskaren i fråga bestämde att det räckte att titta på den totala kolesterolen för att få ett riktmärke. Detta är ju något som vi idag också vet inte är sant. Vi behöver titta både på det onda OCH det goda för att få ett hum om hur vi mår. Det har blivit så att man har tittat på att ett högt fettintag ger högt kolesterol, som i sin tur är kopplat till hjärtproblem. A ger B och B ger C. Men om man hoppar över kolesterolet och bara tittar på fettintag och hjärtproblem, så finns där inget direkt samband. A och C hänger inte ihop. Vidare har det forskats om och jämförts stora studier vilka visar på att lågkolhydratskost ger bäst blodfetter. (Detta stycke kanske inte är helt sammanhängande, men det är det inte i mitt huvud än heller.)

Hur som helst, så kan jag inte detta riktigt än och kan inte helt redogöra för hur det hänger ihop, men jag tycker att det är superintressant! Speciellt nu i dessa dagar när forskare ser en liten ökning bland stroke hos 35-45åriga lågutbildade kvinnor och skyller detta på LCHF, för antalet har stigit samtidigt som LCHF fått fart. I det argumentet fanns inga fakta om att det är just kosten som har betydelse för denna ökning. Det kan ju faktiskt bero på en hel del andra faktorer än just LCHF. Jag vet inte ens om denna grupp av människor är speciellt högrepresenterade bland de som äter lågkolhydratskost. För övrigt sjunker hjärt- och kärlsjukdomar i Sverige och har gjort i många år. Här kan du se morgonens inslag från Tv4 i just denna fråga.

Jag är som sagt väldigt ny på detta och har just börjat läsa lite mer om vår kost och de nya rönen som finns. Anledningen till att jag fortfarande äter en lågkolhydratskost är att jag mår mycket bättre! Jag har t.ex. under denna vår inte behövt ta en enda allergitablett eller allerginässpray. detta har inte hänt sedan jag fick pollenallergi för ca 20 år sedan. Om det bara är ett himla bra år eller inte återstår väl att se nästa vår. Jag har heller inte haft (vad jag kan minnas) speciellt ont i huvudet, vilket kom titt som tätt förut. Jag går heller aldrig hungrig och blir jag hungrig är det inte det där vrålhungriga, vilket gör att jag inte småäter. Jag tackar nej till fikabröd, är inte sugen, behöver inte och vet att det inte gör något gott för min kropp. Jag äter ibland chips, pizza, godis, glass, men inte alls lika ofta som innan. Och när jag känner hur dåligt jag mår när jag ätit detta, är det enkelt att välja något annat nästa gång. Godis är för övrigt inte speciellt gott längre.

När jag pratar om hur jag äter har jag märkt att det inte är lika uppseendeväckande att säga att jag har dragit ner på kolhydraterna som att säga att jag äter LCHF. LCHF är laddat och ofta kallat en sekt och bilden av vad en LCHF:are äter är oftast bacon, ost, korv, massa kött och grädde (kolla inslaget från Tv4, får ni se vilken bild de visar...). Det är synd. LCHF handlar om bra mat, ren mat, mat som vår kropp är designad för att äta. Tänk på det nästa gång du hör begreppet LCHF!

Besök gärna kostdoktorn.se och bilda dig en egen uppfattning. Eller kom till mig och låna Matrevolutionen av Anders Eenfeldt eller Ett sötare blod av Ann Fernholm.

Inga kommentarer: