150 g smör
1 citron
4 schalottenlökar
1 kruka timjan
Vitlökklyftor
Salt och peppar
250 grader första 15 minuterna, sedan 175 grader i ca 30 minuter till.
- Dela kycklingen på mitten.
- Salta och peppra insidan.
- Lägg i några klickar smör, några klyftor vitlök, ena halvan av citronen (pressad och kluven i mindre bitar, spara saften till senare) och ca 1/4 av timjanen på insidan av kycklingen.
- Lägg kycklingen i en smord ugnsform med skinnsidan uppåt.
- Ta ca 100 g mjukt smör och rör samman det med citronsaften från första halvan av citronen, några klyftor pressad vitlök, salt och peppar.
- Stoppa in kryddsmöret under skinnet å kycklingen tillsammans med 1/4 av krukan med timjan.
- Salta och peppra ovansidan. Klicka på lite smör, pressa över andra halvan av citronen. Lägg på grovt hackad charlottenlök och timjan. Spara lite timjan till dekoration. Lägg ner citronhalvan i formen och lägg i några hela oskalade vitlöksklyftor.
- Stoppa i en termometer innan kycklingen sätts in i ugnen på 250 grader.
- Efter ca 15 minuter, sänk temperaturen till 175 grader och stek klart kycklingen i ca 30 minuter till, eller tills innertemperaturen når 75-80 grader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar